PTSB Mempererat Hubungan Antarabangsa di Banda Aceh

Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah (PTSB) baru sahaja menjalankan program mobiliti ke Banda Aceh, Indonesia yang berlangsung dari 17 hingga 21 Julai 2024. Delegasi PTSB yang terdiri daripada 6 pensyarah dan 10 pelajar berpeluang mengunjungi Universitas Muhammadiyah Aceh (UnMUHA) dan Politeknik Kutaraja. Lawatan ini menandakan satu lagi langkah penting dalam memperkukuhkan hubungan akademik dan sosial yang telah terjalin sejak 2018.
Program ini termasuk penandatanganan Letter of Intent (LOI), yang membuka lebih banyak peluang kerjasama akademik. Sesi perkongsian ilmu semasa Forum Kerjasama Perguruan Tinggi (FKPT) pula membolehkan pertukaran idea dan pengalaman antara institusi.
Dalam aspek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), delegasi PTSB turut terlibat dalam aktiviti seperti pemasangan lampu solar dan penghijauan di LKSA Rumah Penyantunn dan Dayah Pesantren Baitul Arqam. Usaha ini selari dengan matlamat Pembangunan Lestari (SDG 17) untuk mempromosikan masyarakat yang aman dan mampan.
Lawatan ini bukan sahaja meningkatkan keterlibatan pelajar dan pensyarah dalam aktiviti antarabangsa, tetapi juga mengukuhkan lagi reputasi PTSB dalam arena pendidikan tinggi global. Pihak PTSB berterima kasih kepada UnMUHA, Politeknik Kutaraja dan semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program ini. Kejayaan ini menunjukkan komitmen PTSB dalam membina hubungan yang bermakna dan berkekalan di peringkat antarabangsa.

#TVETForAll
#GengPOLYCC